Göb

Göb a vessző íjon való elhelyezkedését segíti elő. Nem a célzást. Lényege, hogy a vessző mindig ugyanoda kerüljön az idegen.

gob

Az idegre felrakni nagyon egyszerű. Rátesszük a vesszőt az íjra. Figyelünk, hogy mindig ugyan ott fogjuk az íjat. Az idegen a vessző derékszöget zárjón be. Jelöljük be az idegen, hogy hova esik a nock. Majd egy fogóval nyomjuk rá a göböt. Vannak, speciális fogok is, de megteszi a kombinátfogó is.

A göb két féleképpen helyezhető el. Tehetjük a veszőt a göb alá, fölé. A vessző elhelyezkedését a göb felhelyezése előtt kell eldönteni. Ha utána váltunk az nagy pontatlanságot okoz.

Egy nagyon hasznos segítség, bár vannak hátrányai is.

Az íjat mindig ugyan úgy kell fogni. A megfelelő fogásban sokat segíthet a bandázs. Könnyebb a fogást megismételni, ha a bandázshoz viszonyítunk. Ha másképpen tartjuk az íjat pontatlan lesz a lövés. Még akkor is eltérhet a vessző, ha az íjat másképpen szorítjuk.

Ennek ellenére nagyon hasznos dolog, érdemes begyakorolni a fogás.

Persze vannak más megoldások is mint a fém göb. Egyszerű szalag is helyettesítheti, de ezek elcsúszhatnak.

gob_2

A göböt nem szabad az új idegre egyből rátenni. Minden ideg nyúlik. Így használjuk egy darabig, és utána rakjuk rá. Addig egy jelölés is megteszi.

Egy másik megoldás, csak képekben.

 gob_3

V.4.0