Három tollas vessző készítés

A három tollas vessző az én tapasztalatom szerint egy pontos vesző, stabil röptű vesző. Távoli, közeli célokra egyaránt.

Nekem egy Kassai holló 43"- os íjam van, amihez 75 cm (29,5 inch) hosszú veszőt használok.

bandazsolva

 

Elkészítése :

Szükséges anyagok :

  • Nyers vesszőtest

  • Tollak

  • Field

  • Nock

  • Ragasztó

  • Cérna (bandázsnak)

A nyers vesző test 82 cm (32,2 inch). Ez túl hosszú nekünk, de erről később.

nyers veszo

Első lépésként hegyezzük ki a vessző egyik végét. Ide ragasztjuk majd a nokot. Illetve, ha fa nokot használunk, akkor alakítsuk ki.

 nock

Ragaszuk fel a nokot a kialakított helyre. Én kétkomponensű fa – műanyag- fém ragasztót használok. Hagyni szoktam egy napot, hogy a ragasztó megfogja, de ez nem kötelező, hisz a ragasztó gyorsan megköt. Érdemes megvárni a ragasztó megkötését, mert a sablonban a vesző egyik végét a nock tartja.

Száradás után jön a méretre vágás.

Régebben 79cm hosszúra vágtam a vesszőt. De később felfedeztem, hogy a húzás hossz nagyon fontos. Így a vesszőket a saját íjamhoz, húzás hosszamhoz alakítottam. Javaslom lemérni a húzás hosszt, vesszőkészítés előtt. Most A 79 cm helyett 75 cm hosszú vesszőket készítek magamnak. Ezáltal 4 g-mal könnyebb, gyorsabb veszőt kaptam. A gyorsasággal együtt jár a pontosság is. A gyorsaságnövekedés meglepő volt.

Szóval a testet nokkal együtt a húzás hosszunkra vágjuk.

 field

Ha levágtuk méretre a testet, hegyezzük ki a vessző másik végét, és ragaszok fel a fieldet (én fildet használok, de lehet más típusú hegy is).

field_felragasztva

 Itt is megszoktam várni a ragasztó száradását, bár a továbbiakban a vessző sablonban lesz, és nem támaszkodik a frissen ragasztott field-re semmi.

Ragasztónak ugyan azt a két komponensűt használom, mint a nocknál.

 sablon

 Az én  sablon egyaránt alkalmas 3-4 tollas vesző készítésre, csak a hátsó betétet kell megfordítani.

Válaszuk ki három tollat.  Lehet akár egyszínű, vagy három különböző is, de javasolt a két szín használata. Ha lehet akkor a vezértoll legyen más színű. Jelen esetben a vesszőn két piros, illetve a vezértoll fekete. Mivel az idegre helyezés egyféleképpen történhet, a vezértoll segítséget nyújt.

 tollak_3

Tollak a testen egymástól 120 fokonként helyezkednek el.

Helyezzük a veszőt a sablonba. A sablon egyik felén ki van alakítva a nock helye.

 sablon a helyen

A sablon csiptetős részébe tegyük bele az első tollat. A tollat teljesen bele kell tenni a sablonba,a toll gerince ráfekszik a sablon csiptetős részére. Itt csak a szemléltetés miatt van ekkora távolság a toll és a sablon között.

 toll a sablonban

Rakjunk ragasztót a toll  gerincre. A ragasztó ne folyón rá a tollszálakra, mert nagyon csúnya lesz száradás után.

Illesszük össze a sablon két felét. KB 20 percig haduk száradni.

Ragaszuk fel a többi tollat is. Minden alkalommal amikor, a sablont lecsíptetjük, a tollról ellenőrizzük, hogy a toll egyenesen álljon. ellenőrzéskor a vesszőt ne vegyük ki a sablonból.

Ragasztáskor figyeljünk arra is, hogy a sablon csiptetős felére ne kerüljön ragasztó, mert a toll hozzáragadhat a sablonhoz.

Minden toll felragasztása után a sablonon fordítsunk egyet.

 toll a helyen

Ha minden toll a helyén van egy kicsit félre tesszük, had száradjon.  Még hatra van a bandázsozás és a bandázs lakkozása.

 cerna

Bandázsozáshoz cérnát használok. Hallottam már olyanról, aki szigetelőszalagot használ, de szerintem megéri a "szenvedést" a bandázs felrakása. Valamilyen vastagabb cérna kell hozzá. Állítólag a legjobb a bőrvarró cérna. De megteszi a 20-as gombvarró is. A képen látható teljesen alkalmatlan, csak illusztráció.

 

 

A bandázs a nock és a toll közé kerül. Illetve a toll másik végére is. A képen látható tollazat baloldalán a tolltól haladunk a field irányába. A cérnát szorosan rátekerjük a vessző testre. Ha lehet ne hagyunk réseket. Én kb 1 cm-t szoktam rátekerni. A végét egy leheletnyi ragasztóval rögzítem.

És végül a lakkozás. Egyszerű körömlakk. Könnyű felvinni. Egyenletesen bekenjük a bandázst. Én két réteget szoktam felvinni. A bandázsnak nagyon jó tartást ad, és szép is a vesszőn.

 lakk

 A vesszőtest kiválasztásakor nagyon figyelni kell. A nem megfelelő keménységű vesző pontatlan lesz. Az íjunk erejéhez kell a vesszőt választani. Egyes boltokban nem lehet válogatni, én az ilyen helyet elkerülöm, de vannak ahol az íjunkhoz kérhetünk vesző testet.

v:4.0