Fa nock készítés

A fa nock kialakítása:

A fa nock elkészítéséhez kell egy cseppnyi kézügyesség és néhány eszköz.

  • Rotring ceruza

  • Tolómérő

  • Fűrészlap

 

Nyers vesszőtest

Nyers vesszőtest

 

A nyers vesző KB 82 cm. Nekünk a húzáshosszunkra kell levágni, így nincs sok kísérleti lehetőségünk.

A vesző testet rögzítsük le, úgy hogy ne mozdulhasson el.

Először ki kell jelölni a nock méretét, fel kell rajzolni a vesző test végére.

Szálirány

Szálirány

A nock irányát figyelmesen kell kiválasztani. Nem lehet száll irányú, mert akkor a vessző könnyen repedhet. Szálirányra merőlegesen kell felrajzolni a méreteket.

A vessző szélétől 3mm-re húzunk egy vékony vonalat. Vele párhuzamosan a másik szélétől szintén 3mm-re húzunk egy másik vonalat. (Itt jön jól a tolómérő.)

Egy fűrészlappal óvatosan vágjunk be KB 1cm mélyen mind két 3mm-es jelölésnél. Ha kialakítottuk a nockot tűreszelőkkel a belsejét reszeljük simára, de vigyázzunk, hogy a falat ne vékonyítsuk el. Majd finom smirglivel csiszoljuk le a belső falat. A külső éleket szintén tűreszelővel egy kicsit gömbölyítsük le. Majd az egész nock részt csiszoljuk le finoman. Végeit kívülről esetleg le is csaphatjuk, de ezt is csak érzéssel.

Sajnos azt tapasztaltam, hogy bármilyen finoman is vágom ki a nock-ot néha elreped a vessző. Ezt úgy kerülöm el, hogy a fa testet a nock mélysége alatt szigetelőszalaggal összefogatom. De ez sem garancia az elrepedés ellen.

Újításként kipróbáltam, hogy a nock belső felének a tetejét egy kicsit lecsaptam. Ez elősegíti a vessző gyorsabb betöltését. A vessző könnyebben ráhelyezhető az idegre.

 Nock_kivagas

V: 4.0