Kulcs a történelemhez

Az íjászat kézikönyve

 

Ajándékba kaptam a könyvet. Először félretette, majd elolvasom.  Egy délután elővettem, és egyhuzamban végig olvastam. Ajánlom mindenkinek, aki most ismerkedik az íjászattal, de ajánlom olyanoknak is akik már régebben gyakorolják az íj feszítést.

 Kulcs a történelemhez

 

Írók :   Horváth Zsolt

            Mátyás – Kulcsár Éva

            Mátyás Szabolcs.

kiadás: 2009

Először kezdem a negatívumokkal, hogy utána dicsérhessem.

  • Nekem egy kicsit magyarkodóra sikerült, és talán 100 év múlva nem fogják tudni, hogy a benne szereplő politikus ki is volt, és mit is csinált. (legalább is remélem J)

  • A másik problémám, hogy említenek benne egy magyar hadvezért ”és itt jegyezném meg, hogy tényleg nem tudtam róla” akiről szinte semmit nem írnak le a könyvben, csak annyit írnak, hogy létezett. Ezt a hiányt megpróbálom pótolni és erre a weblapra feltenni.

Ennyit a negatívumokról többet a legnagyobb rosszindulattal sem tudnék írni.

Szóval. A könyv letehetetlen. Csak úgy érdemes elkezdeni, hogy van egy szabad délután illetve a napi programot lemondani. Van benne könyvjelző, de feleselgessen. Úgy sem használja az ember.

A könyv nagyvonalakban leírja az íj történelmét. Nem részletekbe menő, de ad alapot a többi fejezethez.

A következő fejezetben kapunk egy áttekintést, hogy mi is az amit a kezünkben tartunk íjászkodáskor. A fa szerkezetétől a idegig mindent elmagyaráz. Felhasznált anyagokat anyag tulajdonságokat. Bár itt jegyezném meg, hogy már próbáltam keresni az íjak csoportosítását mindenfelé, és mindenhol azt találtam, hogy nagyon sokrétűsége miatt ez nehéz feladat. A könyv vállalkozik rá. Saját elhatározásom, hogy én is megpróbálom, és alapul e könyvet veszem. Szerintem az itt leírt csoportok lefedik az íjakat, de talán lehet még árnyalni rajta. Gondolom ez a könyv terjedelme miatt is van, de hát így szépen elrendezi, és áttekinthető.

Az utolsó fejezetben hasznos tanácsokkal látnak el minket. Az első íj vásárlásának nehézségeitől az ajzáson át az első lövésig. A végén található egy egyszerű, ám kezdéskor hasznos kislexikon.

Összefoglalva csak ennyit: OLVASD EL ÉRDEMES.

 

A könyv nagyon sok segítséget nyújt. E weblap tovább fejlesztéséhez is felhasználom ötleteit, de egy kicsit próbálom bővíteni. A negatívumoknál említett történelmi személy Bulcsú horka. Kutatok utána, és kutatás közben érdekes dolgokat fedezek fel. Kassai Lajos szerint az íjászat elsajátítása KB 10 év. Ha jól vettem ki szavaik nem csak a lovas, de a talpas íjászatról is beszélt. E könyv állítása szerint az íj használat a magyar vérében van. És érdekes, hogy mind a kettő igaz. Még emlékszem, hogy az első olyan lövés, amikor egyáltalán a táblát eltaláltam milyen gyorsan eljött. Érzem, hogy a tudatos íj használatkor milyen nehéz eltalálni a céltábla közepét, de azt is érzem, hogy amikor a veszőm a cél közepébe fúródik milyen könnyed, szinte öntudatlanul lövök. Mik ezek, ha nem a gének. Félreértés elkerülése véget elmondanám, hogy én nem szeretek magyarkodni, nem az én stílusom, én csak egy érzést írok le, de micsodaérzést. 2009 szeptemberében kezdtem az íjfeszítést, de az óta nem telik el, nap, hogy valami módon ne foglalkoznék az íjászattal, ha másként nem gondolatban.

Egy kicsit elkalandoztam, de valahogy idekívánkozott e könyv végére.

 

 

 

V:4.0